Juist nu kunnen kerken plekken
van hoop zijn
Tekst: Mariëtte Woudenberg
Mensen verlangen intens naar hoop. Dat zegt Edwin Hamelink van 24-7 Prayer NL. Volgens hem kunnen kerken daarin voorzien. Door mensen te helpen bidden en een gebedsruimte in te richten waar je God kunt ontmoeten.
“De coronacrisis schudt aan de wortels van het kerkelijk leven. Als kerkleider vraag je je af wat er straks nog over is van je gemeente. Vaste structuren waarin je God kunt ontmoeten zijn weggevallen. Dat deukt het geloofsleven. Mensen missen de kerk, hun kerngroep. Je ziet ook dat veel mensen zich hopeloos voelen. Minder positief kijken naar hun leven en de toekomst. Iedereen wordt, of je het wilt of niet, stopgezet bij belangrijke levensvragen. Wat blijft er over als er zoveel wegvalt?”
Klaar met online
“Gemeentes proberen het kerkzijn nu vaak vorm te geven door online diensten aan te bieden. Het is fijn dat dat kan, maar mensen raken ook moe van beeldschermen. Juist daarom is het belangrijk fysieke plekken te maken waar je God dag en nacht kan ontmoeten. Op vliegvelden en ziekenhuizen is het normaal om stilteruimtes te hebben. Waarom dan niet een gebedsruimte in onze kerken?”
Van sprintje naar marathon
“Ik zie bij mensen zo’n behoefte om God te ontmoeten. Zeker in deze onzekere tijden. Dat merkten we gelijk al in maart, toen de coronacrisis begon. Het bekende spreekwoord ‘nood leert bidden’, klopt. In het begin van de crisis zagen we een toename van online gebedsruimtes. De belangstelling was overweldigend. Maar trokken we in het begin een sprintje, inmiddels rennen we een marathon. Volhouden in gebed is lastiger dan even snel een gebedsactiviteit opzetten.”
Wat doet gebed?
“God geeft rust. Juist in deze moeilijke tijden is het van levensbelang je te verbinden met God in gebed. Hij geeft je een andere kijk op het leven. Wie bidt, verbindt zich met God maar ook met andere mensen. In een 24-7 gebedsruimte die vol is met creatieve gebedsvormen schrijven bezoekers op wat ze bezighoudt. Waar mensen dankbaar voor zijn of juist moeite mee hebben. Alle hoogte- en dieptepunten. Als ik bijvoorbeeld lees dat iemand rouwt of een vrouw een miskraam heeft gehad, dan doet dat iets met mij. Dan kan ik hem of haar in gebed bij God brengen.”
Gebedsruimtes
“Waarom een gebedsruimte? Die vraag krijgen we vaak. Natuurlijk kunnen mensen net zo goed thuis bidden, maar het blijkt lastig dat vol te houden. Het mooie van een gebedsruimte is dat elke deelnemer van tevoren een afspraak maakt om op een bepaalde tijd een uur te bidden. Dat helpt je om het daadwerkelijk te doen. In een gebedsruimte krijg je ook veel creatieve manieren aangereikt om te bidden. Dat werkt inspirerend en maakt gebed toegankelijk. Je bidt alleen in zo’n ruimte maar toch ben je ook verbonden met anderen.”
Wil jij weten hoe je coronaproof een gebedsruimte inricht?
Lees het verhaal van Joël of ga meteen aan de slag.
Gebedsruimte middenin de coronatijd
Organiseer een 24-7 gebedsruimte
Hoop krijgen en doorgeven
“Ons verlangen? Dat kerken plekken van hoop worden. Waar mensen hoop krijgen en vervolgens weer doorgeven aan anderen.”